یکی از مهمترین و رایجترین زیر شاخه های دمانس بیماری آلزایمر است. یک بیماری زوال عصبی است که معمولا به کندی آغاز میشود و به تدریج رو به وخامت میرود. ۶۰ تا ۷۰ % موارد دمانس را مبتلایان به آلزایمر تشکیل می دهند. هرچند که هیچ درمان قطعی برای این بیماری به ثبت نرسیده است ولی تشخیص زودرس و درمان علائم آن در جلوگیری از شدت و پیشرفت بیماری موثر می باشد.
علائم اولیه آلزایمر در بسیاری از موارد به پیری و استرس نسبت داده می شوند. مشهود ترین علائم آن عبارتند از:
اختلال در حافظه کوتاه مدت و حافظه نا آشکار (نحوه انجام کارهای ساده مثل استفاده از قاشق و چنگال)
مشکل در تفکر انتزاعی و حافظه معنایی (معناها و روابط مفهومی)
اختلال شناختی خفیف
نقص یادگیری
مشکل در آگاهی از موقعیت
نوسانات خلقی
از دست دادن انگیزه، اهمال و بی توجهی نسبت به خود و آراستگی و مشکلات رفتاری
افسردگی، بی تفاوتی، کاهش اشتها و وزن، عدم وجود تمرکز و احساس گناه بدون دلیل هذیان و سوءظن
آشفتگی ، سرگردانی، پرخاشگری و خشونت
در مراحل پیشرفته تر شخص دچار اختلال در تعین هویت و توهم یا بی اختیاری ادرار میشوند.
در مراحل نهایی، بیمار به مراقبان خود وابسته می شود. مخزن لغات به حداقل خود می رسد و دچار بی تفاوتی و خستگی مفرط و ضعف عمومی می گردد.
با وجود ارائۀ فرضیههای مختلف درمورد علت ایجاد بیماری آلزایمر، متاسفانه علت قطعی ایجاد این بیماری هنوز ناشناخته است. برخی از این فرضیهها شامل:
در مراحل نهایی، بیمار به مراقبان خود وابسته می شود. مخزن لغات به حداقل خود می رسد و دچار بی تفاوتی و خستگی مفرط و ضعف عمومی می گردد.
کمبود یک ناقل پیام عصبی در مغز به نام استیل کولین (acetylcholine)
رسوب مواد نامناسب پروتئینی در مغز
جریان ناکافی خون در مغز و تأثیر رادیکالهای آزاد (free radicals) بر سلولهای مغزی هستند که در واقع عوامل ایجاد کننده آلزایمر در نظر گرفته میشوند.
مسلما تغذیه مناسب در سالمندان و خصوصا دریافت ویتامین E که نقش موثری در مهار رادیکالهای آزاد دارد (که محتملا می توانند به سلول های مغز آسیب بزنند) نیز موثر هستند.
دارندگان گروه خونی O از ماده خاکستری بیشتری در بخش خلفی مخچه برخوردارند. در مقایسه، افراد با گروههای خونی A, B یا AB دارای حجم کوچکتری از ماده خاکستری در مناطق تمپورال و لیمبیک مغز از جمله هیپوکامپ چپ هستند که یکی از نخستین بخشهایی از مغز است که در اثر آلزایمر، آسیب میبیند.
طبق مطالعات انجام شده، فاکتورهای خونی هِم و هموگلوبین هر دو در بافت مغز افراد مبتلا به آلزایمر افزایش مییابد. تأثیر این دو فاکتور خونی بر روی آستروسیتها به این صورت است که هِم و هموگلوبین باعث کاهش سایتوکینها میشود و در حضور این دو فاکتور میزان ورود آمیلوئیدهای بتا به درون سلولهای آستروسیت کاهش پیدا میکند. از طرفی گیرندههای سطح سلول آستروسیت بنام CD36 در حضور هِم و هموگلوبین نیز کاهش پیدا میکند. عالیت ایمنی سلولهای آستروسیت باعث ایجاد التهاب میشوند با بیماری آلزایمر در ارتباط است.
سری آزمونهای تشخیص افتراقی بیماری آلزایمر با سایر اختلالات شناختی
بیماری آلزایمر قابل درمان و کنترل است، تشخیص و درمان آن را انکار نکنیم
با انجام آزمونهای شناختی میشود، به تشخیص زودرس و درمان زودرس اقدام نمود.
با انجام مجموعه تست¬های شناختی که در مرکز اندیشه سلامت روان توسط کارشناسان و متخصصان عصب شناسی و روانپزشکی سالمندان انجام میشود، میتوان به تشخیص زودرس آلزایمر و درمان به موقع دست یافت.
با انجام آزمونهای روانشناختی، عصب شناسی میتوان تا ۹۰٪ به تشخیص زودرس بیماریهای شناختی (حافظه) و نیز بیماری آلزایمر دست یافت.
سری آزمونهای تشخیص افتراقی بیماری آلزایمر با سایر اختلالات شناختی
در حال حاضر درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد. ولی حفظ کیفیت زندگی با انجام اقدامات خاص امکانپذیر میباشد. پزشک و خانواده میتوانند با همکاری همدیگر برنامه مراقبتی لازم را طرحریزی کنند
میتواند برای مدتی سرعت پیشروی علائم را کاهش دهد و سبب راحتتر شدن روند زندگی با وجود بیماری شود. امکان دارد داروها برای همه افراد به یک اندازه موثر نباشد. ولی مصرف دارو های زیر در درمان آلزایمر خفیف تا شدید در سالمندان توصیه می شوند:
با افزایش قدرت حرکتی و تعادل اثر منفی ناشی از بیماری کاهش می یابد.
بیمار مبتلا به آلزایمر بتدریج مشکلاتی را در رابطه با مراقبت از خود تجربه خواهد نمود. ابتدا ممکن است فقط به کمک و مساعدت مختصری نیاز داشته باشد، اما نهایتا مراقبین، کلیه مراقبت های شخصی آنها را برعهده خواهند گرفت. چنین وضعیتی برای بیماران بسیار دشوار بوده و از دست دادن استقلال و زندکی خصوصی برای آنها عمده خواهد شد.
فعالیت بدنی منظم یکی از موثر ترین و بهترین روش های کاهش خطر ابتلا به آلزایمر است
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و همچنین بسیاری از بیماری های خطرناک دیگر را از جمله سرطان، دیابت نوع 2، چاقی، سکته مغزی و بیماری قلبی را کاهش می دهد.
از آنجا که اولین علائم بیماری با تاثیر بر روی حافظه و عملکرد ادراکی مشخص می شود، انجام فعالیت های منظم ذهنی مانند حل جدول و یا مطالعه و همچنین بازی های فکری در جلوگیری از پیشرفت این اختلالات نقش موثری ایفا می کنند.
بیماری آلزایمر نوعی عارضه ی مزمن است که فرد مبتلا به آن ، نمی تواند بخوبی چیزی را به یاد بیاورد ، یاد بگیرد و یا ارتباط برقرار کند. در مراقبت از بیماران می بایست به نکات زیر توجه کرد:
کسب آگاهی درباره بیماری و علائم و درمان
کمک در انجام امور شخصی
فراهم آوردن فضای فیزیکی امن و مناسب شرایط بیمار
مراقبت از گم شدن بیمار
تنظیم دستور غذایی مناسب و مغذی
مراقبت از مصرف داروها و ویتامین ها
مراقبت از بهداشت فردی خصوصا بهداشت دهان و دندان
فراهم کردن محیط آرامش و دور از استرس
فعال نگه داشتن بیمار
افزایش ارتباط با وابستگان و دوستان
حفظ عزت نفس و حریم خصوص بیمار
برقراری ارتباط با همسالان یا گروههای پشتیبانی مانند انجمن آلزایمر
و در نهایت یکی از عوامل مهم مراقبت از خود یا شخص مراقب میباشد.
گم شدن بیمار آلزایمری تجربه ناگواری است که ممکن است عواقب ناگوار و صدمات کشنده ای در پی داشته باشد.
پیشنهاد میگردد تا از سرگردانی مخاطره آمیز بیمار جلوگیری شده و اقدامات فوری در اینگونه موارد فراهم گردد.
با توجه به روشن نبودن دلیل ابتلا به آلزایمر هنوز راه ثابت شده ای برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری شناخته نشده است. با این وجود گفته شده است که کلیه راه هایی که در کنترل بیماری های قلبی شناخته شده است احتمالا در پیشگیری از ابتلا به آلزایمر موثر باشد. همچنین درمان بیماری های عفونی منجمله بیماری های عفونی لثه، و انجام فعالیت های جسمی و ورزش و فعالیت های ذهنی و اجتماعی همراه با رژیم غذایی مناسب در پیشگیری یا به عقب انداختن آن تاثیر دارد.
چقدر این پست مفید بود؟
برای ثبت روی هر ستاره کلیک کنید
میانگین امتیازات 3.2 / 5. تعداد رای: 10
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.