برونریزی هیجانات ممکن است یک واکنش روانی از سوی مراقب و سایر اعضاء خانواده نسبت به رفتارهای ناهنجار بیمار باشد. ابراز زیاد هیجانات و احساسات، فضای آرام خانواده را متشنج میکند و نه تنها برای بیمار بلکه برای سایر اعضاء خانواده نیز مضر است. این هیجانات باعث بیشتر شدن فشار روانی در تک تک اعضاء خانواده شده و خطر ابتلاء آنان را به مشکلات جسمانی و روانی به ۲ تا ۳ برابر افزایش میدهد. از این رو شناخت هیجانات شدید و کنترل آنها نقش بسیار زیادی در سلامت روانی بیمار و کل خانواده دارد. از عوارض مهم برونریزی شدید احساسات و هیجانات، عود بیماری اسکیزوفرنی است که خود معضلات فراوانی را برای بیمار و خانواده به همراه دارد.
هیجانات مضر که ذکر آنها شد عبارتند از:
انتقاد و سرزنش کردن
ایراد گرفتن
ابراز خشم و عصبانیت
نصیحت مکرر
دخالت مستمر در دنیای درونی بیمار و احساسات وی
ابراز محبت افراطی
از روشهای زیر در برقراری ارتباط با فرد مبتلا به اسکیزوفرنی اجتناب کنید.
با بیمار زیاد صحبت نکنید و از نصیحت مکرر خودداری نمایید.
هنگام سخن گفتن بیمار، به او توجه کنید و به حرفهای او گوش فرا دهید.
مکرر از بیمار انتقاد نکنید.
در افکار و احساسات بیمار زیاد دخالت نکنید. این دخالتها هر چند از روی دلسوزی است ولی میتواند برای بیمار مضر باشد.
سعی نکنید بطور افراطی با بیمار صمیمی شوید. خانواده ممکن است بواسطه این صمیمیت به خود اجازه دهد که کنترل بیشتری بر بیمار داشته باشد.
استفاده از روشهای زیر منجر به کنترل بهتر هیجانات خانواده میگردد:
شناخت بیماری و علائم اسکیزوفرنی
داشتن اطلاعات در مورد منطق و اهداف درمان
کاهش احساس گناه خانواده و حس تقصیر مخصوصاً در ارتباط با علت بیماری اسکیزوفرنی
داشتن انتظارات واقع بینانه نسبت به نتایج درمان و میزان بهبودی
استفاده از روشهای صحیح ارتباط با بیمار
بهتر است به یاد داشته باشیم که بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی نسبت به سایر افراد نیاز به تنهایی بیشتری دارد. این بدان معنی نیست که او را رها کنیم تا روز به روز در دنیای درونی خود غوطهور شود. استفاده از خدمات توانبخشی و کار درمانی و نیز سپردن مسئولیت به وی در خانه یا بیرون از منزل همگی در جهت کاهش انزوای بیمار است. ولی مرتب به وی تذکر دادن که چرا تنها نشستهای، بیا برویم بیرون، بیا در جمع بشین، اینقدر گوشهگیری نکن، مرتب وی را به مهمانی بردن و از این قبیل کارها در واقع بمباران بیمار با هیجاناتی است که ما فکر میکنیم به نفع بیمار است در حالی که مضر بوده و حتی ممکن است باعث عود بیماری شود.
بیماری اسکیزوفرنی ماهیت عود شونده دارد و در هر عود بیماری، علائم متعددی از جمله توهم یا هذیان (باورها و اعتقادات غلط) بروز میکنند که منجر به تغییر رفتار بیمار میشود. ممکن است فرد بیقرار شده و رفتارش توأم با پرخاشگری گردد. شناخت علائم هشدار دهنده پیش از عود بیماری به خانواده کمک میکند تا از یک طرف از عود شدید بیماری پیشگیری نماید و از طرف دیگر زودتر و به بهترین شیوه خود را برای مقابله و کنار آمدن با شرایط بحرانی ناشی از عود بیماری آماده نمایند.
استفاده از روشهای زیر به شما کمک میکند تا از شعلهور شدن اینگونه رفتارها جلوگیری کنید:
تا جایی که میتوانید آرام باشید.
تلویزیون و رادیو را خاموش نمایید و محرکهای صوتی یا حرکتی را به حداقل برسانید.
شمرده شمرده و آرام صحبت کنید و به او دستور ندهید.
خودتان بنشینید و سعی کنید بیمار را تشویق به نشستن و صحبت کردن کنید. به صورت نشسته با بیمار صحبت کنید.
بالای سر یا پشت سر بیمار قرار نگیرید و فاصله خودتان را با او حفظ کنید.
تا حد امکان وسایل تیز و برنده و یا اشیائی را که به راحتی قابل پرتاب شدن هستند، از دسترس دور نگه دارید.
از او بخواهید که در مورد حالات روحی خودش مانند ترس و نگرانی صحبت کند، در این حالت سعی نکنید که او را مجاب یا متقاعد کنید که اشتباه میکند.
از در گوشی صحبت کردن یا پچ پچ کردن با دیگران در مقابل بیمار خودداری کنید.
از بیان جملاتی مثل «چرا مثل بچه ها رفتار میکنی» «اصلاً اینگونه که تو میگویی نیست». «این چه کاری است که تو میکنی» اجتناب کنید.
در رفتار خود هنگام مواجه با بیمار در شرایط بحرانی موارد زیر را در نظر داشته باشید:
مسیر حرکت یا خروج بیمار از منزل را سد نکنید.
او را تشویق کنید که با شما یا فردی که رابطه خوبی با او دارد به بیمارستان برود.
اگر نتوانستید بیمار را آرام کنید و شرایط خطرناک برای بیمار یا سایر اعضای خانواده وجود داشت با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید.
از آدرس و تلفن خدمات اورژانس یا مراکز روانپزشکی که دارای اورژانس هستند مطلع باشید.
حتیالامکان تلفن پزشک معالج بیمار یا مددکار اجتماعی بیمارستان روانپزشکی را در دست داشته باشید.
بدانید که در این مواقع از چه کسانی اعم از دوست اقوام یا همسایه میتوانید تقاضای کمک نمائید.
خونسردی خود را حفظ کنید و بدانید که شما قبلاً نیز با چنین موقعیتهایی روبرو شدهاید و قادر بودید وضعیت بحرانی را کنترل نمائید.
ممکن است خانواده یا مراقبین بیماران مبتلا به اختلالات شدید هیجانی فاقد مهارتهای لازم برای ابراز نیازها و درخواستهای انسانی و قانونی خود باشند. «حمایت مؤثر»، به خانوادهها امکان بیان سازنده نیازها و نظرات خود به متخصصین و مسئولین سیستمهای مراقبتی- درمانی را فراهم ساخته و زمینه مشارکت مفید را فراهم میسازد.
هدف «حمایت مؤثر»، گشودن راههای ارتباطی بین خانوادهها و متخصصین بهداشت روانی، مدیران و مقامات اداری و انتظامی است تا از آن طرق بتوانند حمایتهای لازم را برای بیمارشان تامین نمایند.
در صورتی که مشکلی را با اتخاذ روشی سادهتر میتوانید حل کنید، از به کارگیری راه حلهای دشوارتر پرهیز نمایید.
مشکلات را دست بالا بگیرید. میزان فرسودگی ناشی از بیماری را عمده کنید، فشار روانی که خانواده متحمل میشود را آشکار کنید. از بیان مشکلات خود خجالت نکشید.
بدانید چه چیزی را میخواهید به دست آورید. نیازهای خود را اولویت بندی کنید. بر تأمین مهمترین آنها تاکید داشته باشید. از کلی گویی و بیان مبهم نیازهای خود بپرهیزید.
تنها کار نکنید. برای بیان نیازهای خود و تأمین آنها با دیگران که درد مشترک دارند، تشریک مساعی نمایید. با سایر خانوادهها ارتباط برقرار کنید. نیازهای مشترک خود را پیدا کنید. برنامههای مشترک تنظیم کنید.
افراد توانمند را شناسایی کرده و از آنها در پیشبرد اهداف خود کمک بگیرید. بسیاری از افراد با نفوذ جامعه میتوانند در تحقق اهداف و نیازهای شما مؤثر واقع گردند، آنها را جستجو کرده و تماس برقرار کنید. افراد مؤثر جامعه را میتوانید در میان مقامات لشکری و کشوری، روزنامه نگاران و کسانی که با رسانههای جمعی کار میکنند، از میان اعضاء مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهری و روستایی و افرادی که علاقمند به مشکلات و نیازهای شما و بیمارانتان میباشند جستجو کرده و تماس برقرار نمایید. مشکلات خود را با آنها در میان بگذارید.
ارتباط منظم و مستمر داشته باشید و مشکلات و نگرانیهای خود را مستمراً به جامعه انتقال دهید. از این که پاسخ سریع نمی گیرید خسته نشوید، برخواستههای خود پافشاری و سماجت داشته باشید. با لحنی آرام، منظم و بدون تردید گفتگو کنید، از پرخاشگری، عصبانیت بپرهیزید.
به حمایتهای دیگران حتی اندک پاسخ مثبت دهید. از آنان به اشکال مختلف قدردانی کنید، از آنان در خبرنامه خود یا در سخنرانیهای انجمن یادآوری نمایید، از رسانههای گروهی برای تشکر از افراد مؤثر و مفید استفاده نمایید.
یادتان باشد که خواستن توانستن است.
انزوای اجتماعی و کاهش عملکرد بیمار در زمینه شغلی و روابط اجتماعی باعث مشکلات بیشتری برای بیمار میگردد. برای پیشگیری از انزوا و گوشهگیری، باتوانی روانی برای بیمار ضروری است تا فعالیتهای عادی زندگی بیمار کمتر مختل گردد.
خانواده با انجام اقداماتی میتواند در سازگاری بیمار با بیمارش و همچنین حفظ و ارتقاء توانمندیهای روانی بیمار کمک کند. این اقدامات عبارتند از:
عوارض داروها و هر گونه تغییراتی که ممکن است در روحیه خود احساس کند. این توجه باعث میشود که بیمار نسبت به بیماری خود آگاهی بیشتری بدست آورد و سعی کند آنها را با خانواده و پزشک معالج خود در میان گذارد.
همراهی با بیمار برای ایجاد یک برنامه سبک روزانه و منظم و جلوگیری از تغییرات زیاد و غیرقابل پیشبینی در طول روز تنظیم برنامه روزانه مانند ساعت خواب، کمک به خریدهای مایحتاج خانه، کمک در کارهای منزل، تنظیم ساعات شخصی در روز برای ورزش و قدم زدن از جمله این موارد است.
برای حمایت و مراقبت کافی از بیمار لازم است سایر اعضاء خانواده سالم، شاداب و پرانرژی باشند. از این رو سایر اعضاء خانواده نیز لازم است از فعالیتهای تفریحی، ورزشی و استفاده از اوقات فراغت شخصی خود برخوردار شوند. هر چند اعضاء خانواده سالم و شاداب باشند، بیشتر میتوانند در مراقبت از بیمار مؤثر باشند.
خشم و ترس از علائم بیماری اسکیزوفرنی است. هر کدام از حالات هیجانی فوق میتواند واکنش به هذیانها یا توهمات بیمار باشد. از آنجایی که بیمار نسبت به افکار هذیانی خود اعتقاد کامل دارد، واکنشهای هیجانی و رفتاری مربوطه به آن را از خود نشان میدهد. بعنوان مثال انزوای بیمار میتواند ناشی از ترس وی از این فکر باشد که «وی تحت تعقیب قرار دارد».
با استفاده از روشهای زیر میتوان در کاهش رفتارهای پرخاشگرانه موثر واقع شد.
چقدر این پست مفید بود؟
برای ثبت روی هر ستاره کلیک کنید
میانگین امتیازات 3.5 / 5. تعداد رای: 285
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.