بیماری اسکیزوفرنی مانند بسیاری دیگر از بیماریهای انسان مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی، دیابت، زخم معده، روماتیسم قابل درمان و کنترل است. با درمان، بیماری خاموش می گردد و یا شدت آن کاهش مییابد. بهترین حالت در درمان طولانی مدت بیماریهای جسمانی آن است که وی بتواند به فعالیتهای عادی زندگی خود ادامه دهد و خلل مهمی در روابط خانوادگی و اجتماعی او رخ ندهد.
هدف از درمان دارویی و غیر دارویی بیماری اسکیزوفرنی نیز بازگشت وی به زندگی معمولی و روزمرۀ زندگی است. هر چند که با مصرف طولانی مدت دارو باشد.
شاید تاکنون داروهایی که برای درمان استفاده می شوند نتوانسته اند کاملاً بیماری را کنترل کنند و بیمار را به حالت قبل از بیماری بازگردانند ولی کشف داروهای جدید امیدهای بیشتری را نوید میدهد.
در بیماری اسکیزوفرنی تغییراتی در مقدار مواد شیمیایی مغز مانند دوپامین، سرتونین، گلوتامات و در نواحی خاصی از مغز رخ میدهد. این تغییرات در پی خود علائم رفتاری و هیجانی را در بیمار ایجاد میکند.
داروهایی که برای درمان بیماری اسکیزوفرنی بکار می روند در واقع مقدار این مواد را در مغز تنظیم می کنند، که بدنبال آن اختلالات رفتاری و هیجانی بیمار کاهش یافته و محو میگردند.
داروهای قدیمی ۶۰ تا ۷۰% در درمان بیماری موثر می باشند و خوشبختانه داروهای نسل جدید بر ۳۰ تا ۵۰ درصد بیمارانی که به داروهای سنتی پاسخ ندادهاند، اثر درمانی خوبی دارند.
داروهای قدیمی عبارتند از هالوپریدول، تری فلوپرازین، تیوتیکسین، کلرپرومازین، تیوریدازین، پرفنازین، فلوفنازین
در صورت بروز چنین علائمی بهتر است آنها را با پزشک معالج در میان گذاشت تا با اقدامی مناسب عوارض داروها را کم نماید. پزشکان معمولاً از روشهای زیر استفاده میکنند.
برخی از آنها در ایران موجود هستند عبارتند از: ریسپریدون، کلوزاپین (لپونکس)، اولانزاپین (زیپرکسا)، کوتیاپین، زیپراسیدون، آریپیپرازول.
از ترکیبات فوق برخی دارای ترکیبات تزریقی طولانی اثر هستند که در موارد زیر می توان استفاده نمود:
این داروها که در ایران در دسترس می باشند شامل موارد زیر است:
بر خلاف داروهای قدیمی این داروها عوارض زیر را ندارند:
این داروها همزمان با اثر بر چند نوع از مواد شیمیایی مغز، علاوه بر هذیان، توهم و پرخاشگری بر علایم منفی بیماری مانند گوشهگیری و انزوا، کاهش تمرکز فکر و کاهش انگیزه، اثر درمانی بهتری دارند.
انتخاب نوع دارو بر حسب علایم بیماری، سابقه مصرف دارو، عوارض داروها بر بیمار، وجود بیماری جسمانی دیگر، مصرف همزمان داروهای غیر روانپزشکی، از سوی پزشک معالج انتخاب میشود.
برای درمان بیمار اسکیزوفرنی مقدار مشخصی دارو نیاز است. این به این معنی است که با افزایش مقدار دارو اثر درمانی آن افزایش نمییابد. مثلاً دارویی از 10 تا 50 میلیگرم در روز میتواند موثر باشد. مقدار دارو توسط پزشک معالج بیمار، متناسب با مرحله بیماری تجویز میگردد. این مقدار برای تمام بیماران یکسان نیست. بر حسب شدت علایم، سن، وجود همزمان سایر بیماریهای جسمانی و یا مصرف داروهای دیگری که ممکن است بیمار مصرف کند، تجویز میشود.
با آغاز مصرف دارو، حدود 5/1 ماه وقت لازم است تا بهبودی لازم دیده شود و تا 3 ماه به حداکثر اثر درمانی خود برسد. در قطع یا کم کردن مقدار داروهای تجویز شده تعجیل نکنید. در صورتی که بیمار شما اولین بار با حمله حاد بیماری مواجه شده است معمولاً داروها 12 ماه ادامه پیدا میکند ولی از آنجائیکه در اغلب موارد این بیماری طولانی است،
بیشتر پزشکان دارو را بمدت طولانی تری ادامه میدهند. اما پس از کنترل مرحله حاد بیماری، پزشک سعی میکند مقدار آن را کم کند و به حداقل مقدار موثر کاهش دهد و آن حداقل مقدار لازم را بمدت طولانی برای پیشگیری از عود بیماری ادامه دهد.
بله قدرت داروها متفاوت است. یعنی مثلاً 10 میلیگرم از داروی پرفنازین همان اثری را در درمان بیماری دارد که 100 میلیگرم کلرپرومازین. اما اثر درمانی آنها با یکدیگر مساوی است. برخی از این داروها که به داروهای نسل جدید مشهور هستند اثر درمانی بهتر و بیشتری بر کنترل علائم منفی بیماری دارند.
با وجود مصرف دارو خطر عود بیماری طی یکسال پس از ترخیص از بیمارستان تقریباً 20% است، حال اگر دارو نیز قطع شود این میزان به 50% افزیش مییابد. با هر بار عود، توانایی روانی بیمار تخریب بیشتری پیدا میکند و مجدداً چند ماه وقت نیاز است که بیمار به حالت قبل از عود بیماری بازگردد و در این مدت فشار روانی زیادی بر بیمار و خانواده وی تحمیل میگردد.
خیر. اعتیاد به این معنی است که پس از گذشت مدتی بیمار نیاز به مقدار مواد بیشتری داشته باشد و مانند مواد مخدر روز به روز مصرف داروها افزایش یابد. این مطلب در مورد داروهایی که در درمان اسکیزوفرنی بکار میرود صادق نیست.
برخی سوال میکنند که با قطع دارو ممکن است بیماری عود کند و این به معنی اعتیاد است.
پاسخ این است که این داروها مواد شیمیایی مغز را تنظیم میکنند و در حالت تعادل نگاه میدارند و اگر با قطع دارو مجدداً تنظیم آنها مختل گردد به معنی اعتیاد نیست. این حالت مشابه بیماری فشار خون بالا است که با مصرف دارو فشارخون بیمار تنظیم میشود. آیا بیمار به داروهای فشار خون معتاد شده است؟
چقدر این پست مفید بود؟
برای ثبت روی هر ستاره کلیک کنید
میانگین امتیازات 3.3 / 5. تعداد رای: 322
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.